Konferanseprogram

FREDAG 13. NOVEMBER

11:00 – 17:00 Svarte Natta-skolen. (Lunsj fra 13.00 til 14.00)

14.00 – 20.00: Henting av konferanseakkreditering, resepsjonen Scandic Ishavshotell.

Fra 15.00: Innsjekk, Scandic Ishavshotell. Adresse: Fredrik Langes gate 2

Fra 18.00: Regionale årsmøter, nordnorske journalistlag og redaktørforeningen.

Fra 20:00: Samling i Ølhallen, Tromsø. Adresse: Storgata 4

Matservering fra klokken 20.30 (inkludert i konferanseavgiften). Lokalet er kun åpent for Svarte Natta-gjester. Det er derfor helt nødvendig at du henter din konferanseakkreditering før du går til Ølhallen.

Ølhallen er Tromsøs eldste pub og åpnet for første gang i 1928. Puben har Europas lengste tappetårnrekke, og har totalt 67 tappetårn og over 100 typer øl.

Akkrediteringen kan hentes mellom klokken 14.00 og 20.00 i resepsjonen på konferansehotellet. Dersom du ikke kan hente den selv får du noen til å hente den for deg.

Dørene på Ølhallen stenges klokken 01.00.


LØRDAG 14. NOVEMBER

09:00: Konferanseåpning (Ishavet 1)

09:05 – 10:00: Content marketing (Ishavet 1)

Er reklame den nye journalistikken? Betalt innhold, content marketing, tekstreklame, sponset innhold. Det nye barnet har mange navn, og leserne ser ikke forskjellen. Hvor er vi på vei? Og kan dagens medieledere redde journalistikken?

Medieforsker Jens Barland fra Høgskolen i Gjøvik presenterer ny forskning etter å ha snakket med nordnorske mediebrukere. Resultatet vil nok overraske deg.

 • Anders Opdahl, ansvarlig redaktør Nordlys
 • Jens Barland, medieforsker Høgskolen i Gjøvik
 • Alexandra Beverfjord, nyhetsdirektør NRK
 • Ann-Kristin Hanssen, nettansvarlig og tillitsvalgt, Fremover

Debattleder: Anki Gerhardsen, Barents Press

10:00 – 10:15: Pause

10:15-11:00: Parallellseminarer 1-2-3

1. Kjetil Gillesvik og Eystein Røssum, Bergens Tidende (Ishavet 1)
Høsten 2014 visste «alle» at svært mange lengeværende barn i mottak, såkalte asylbarn, ble sendt ut av landet. Dekningen av temaet var massiv. Stortinget begynte å stille spørsmål til regjeringen: Hva i all verden var det som skjedde?

Det ingen oppdaget, var at politiet jobbet etter en gammel, og feil, ordre. Barna som hadde vært lenge i landet skulle ikke prioriteres for tvangsretur. BTs avsløring førte til rekordrask beklagelse i Stortinget, krise i regjeringens forhold til støttepartiene V og KrF og full kontrollhøring i Stortinget.

Eystein Røssum og Kjetil Gillesvik forteller hvordan de jobbet fram asylbarnsaken, fra de var med på tvangsreturen av asylbarnet Shaimaa til avsløringene om regjeringsordren som aldri nådde frem.

2. Ina Lindahl Nyrud, Norsk Journalistlag (Nord-Norge)
Hva skjer når norsk rettsvesen tar styringen på journalistikk, Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten? NJs medierettsadvokat Ina Lindahl Nyrud går gjennom høyaktuelle saker som PSTs beslag av Ulrik Imtiaz Rolfsen filmmateriale, Barents Observer-rotet, Moxnes-saken og taushetspliktens grenser og plagiering og sitatrett.

3. Mathias Reierth, TV 2, og Trond Idås, NJ (Ishavet 2)

Gir råd om hva vi som journalister og kolleger kan gjøre for å ta vare på oss selv og kolleger etter krevende oppdrag. Som 20-åring ble Reierth og en 18 år gammel kollega sendt til Utvika 22. juli 2011 for å dekket terrorhandlingene for Drammens Tidende. Idås forsker på hva som forklarer at mange journalister opplever posttraumatisk vekst etter denne typen oppdrag – mens andre sliter med problemer.

11:00 – 11:15: Pause

11:15-12:00: Parallellseminarer 4-5-6

4. Eilif Aslaksen, NRK Sápmi/Finnmarken (Ishavet 2)
I november 2014 publiserte NRK Sápmi en samlet oversikt over hvor mange rein hver enkelt siidaandelshaver har. Tallene viste at, til tross for statens pålegg om tvangsslakt, flere reineiere de siste årene har bygget opp sine flokker. I Vest-Finnmark var det ved siste telling over 20.000 flere rein enn makstaket myndighetene har satt.

Publiseringen av tallene fikk det til å koke i de samiske miljøene. Flere tok til ordet for at NRK Sápmi måtte meldes inn til PFU for brudd på taushetsbelagte opplysninger. NRK Sápmi begrunner publiseringen av tallene med et behov for å dokumentere at mange reineiere har posisjonert seg før staten setter i verk straffetiltak.

Journalist Eilif Aslaksen forteller hvorfor han publiserte reintallene, og hvordan det samiske miljøet reagerte.

5. Ingeborg Volan, NRK: Ikke drit deg ut i sosiale medier! (Nord-Norge)

Facebook, YouTube og andre sosiale medier er gullgruver for journalister. Vi kan få folk til å dele innholdet sitt med oss, lage ting sammen med oss og fortelle oss ting vi ikke vet fra før. Vi kan snakke med folk vi ellers ikke snakke med og følge med på hva de sier til hverandre. Samtidig er risikoen stor for habiliteten din, omdømmet ditt og lommeboka til mediehuset hvis du ikke kjenner de sosiale kodene, tilpasser presseetikken og sørger for at du har lov til å bruke innholdet du får tilsendt. Hvordan unngår du å gå på trynet?

Ingeborg Volan er sosiale medier-sjef i NRK, redaksjonssjef i NRKbeta og en av Norges mest erfarne sosiale medier-rådgivere. Hun loser deg gjennom fallgruvene for å sikre deg et trygt og etisk liv på nettet.

6. Amanda Michel, The Guardian (Ishavet 1)

Research er alt. Hvordan kan en liten redaksjon gjøre grundig resarch med små midler og enkle knep. Amanda Michel er redaktør i The Guardian i London, der hun jobber med strategi, og har også bakgrunn fra Huffington Post. New York Magazine nominerte Michel til en av mediaverdens beste innovatører for hennes arbeid i Propublica. Gå ikke glipp av dette!

NB! Engelsk seanse

12:00 – 13:00: Lunsj

13.00 – 14.00: Feige journalister i massiv flyktningstrøm? (Ishavet 1)

Journalister tør ikke kalle en spade for en spade, mener sosiolog og skribent Kjetil Rollnes. Samtidig som hundrevis av flyktninger krysser grensa fra Russland og inn i Finnmark hver uke makter ikke nordnorske journalister å presentere kritisk journalistikk, sa Rollnes for noen uker siden. Nå kvesser han pennen i et nyskrevet foredrag for Svarte Natta. Han lover oss kraftigere lut om journalisters passive holdning til vår tids viktigste sak: Den store innvandringstrømmen til landet.

I samme debatt stiller også Nordlys-kommentator Skjalg Fjellheim. Det gjør også NRK-journalist Tarjei Abelsen som har fulgt flyktningstrømmen helt fra de første personene kom over den norsk-russiske grensa i februar i år og ba om asyl. Han jobber nå med en radiodokumentar om fluktruta fra Syria via Russland til Norge.

 • Kjetil Rolness, sosiolog og skribent
 • Skjalg Fjellheim, kommentator Nordlys
 • Tarjei Abelsen, journalist NRK Finnmark

Debattleder: Tore Bratt, redaktør Rana Blad

14:00 – 14:15: Pause

14:15 – 15:00: Konfrontasjonsjournalistikk – overraskende intervjusituasjoner (Ishavet 1)

«Haterne» er den største rene web-TV-produksjonen i TV 2s historie. I programmet tok TV 2 med seg kjente norske personer ut for å konfrontere menneskene som hadde skrevet nedsettende ting om dem på nettet. Aldri har medievante Sandra Borch vært så nervøs før et TV-opptak. Hun kommer for å fortelle om møtet med mannen bak pseudonymet «Drittidiot», en mann i 20-årene som har skrevet nedlatende og hetsende meldinger gjentatte ganger om Borch i sosiale medier. Hun ledsages av TV 2-programleder Mathias Reierth, som forteller om arbeidet med serien før, under og etter de sterke møtene.

Første episode av «Haterne» kan du se på tv2.no.

15.00- 15-15: Pause

15:15 – 16:15: Parallellseminarer 7-8-9

7. Ingeborg Volan, NRK (Nord-Norge)

Riktig innhold på rett plass – kle deg for anledningen i sosiale medier.
Dresskoden er ikke den samme på jobb, i bryllup og på fotballpuben. Den er ikke den samme på Facebook og Snapchat heller. Hvordan tilpasser du antrekket i sosiale medier? Hvor er målgruppene dine? Hva du må tenke på når du kommuniserer i ulike kanaler?
Ingeborg Volan er sosiale medier-sjef i NRK, redaksjonssjef i NRKbeta og en av Norges mest erfarne sosiale medier-rådgivere. Hun loser deg gjennom fallgruvene for å sikre deg et trygt og etisk liv på nettet.

8. John Inge Johansen, NRK (Ishavet 2)

Hvordan lage saker med iPhone?
John Inge Johansen fra NRK en innføring i de aller mest grunnleggende ideene som ligger til grunn for Mojo-tanken i Europa. Med ferske eksempler i bagasjen fra årets MoJoChallenge i Ungarn, hvor han har vært instruktør, blir dette et sprekt og underholdende motivasjonsforedrag med muligheter for spørsmål fra salen.

9. Hva skjer i Putins Russland? (Ishavet 1)

Irina Borogan og Andrej Soldatov er to av Russlands fremste gravejournalister og har i en årrekke jobbet opp mot FSB, det føderale byrået for sikkerhet. Sammen driver de nettstedet Agentura.ru, som driver kritisk og undersøkende journalistikk om de hemmelige tjenestene i både Russland, USA og andre vestlige stater.

Borogan og Soldatov er nå aktuelle med boken «The Red Web» – om hvordan russiske myndigheter forsøker å ta kontroll over internett.

Vi spør hva som skjer i Russland i dag. Tegner norske og utenlandske journalister et korrekt bilde av landet? Vil Putin klare å kontrollere internett – dersom det er målet hans?

Debattleder: Morten Ruud, NRK Finnmark

NB! Engelsk seanse


16.15 – 18.15: Fritid fram til kveldsprogrammet.


18:15 – 19:15: Vorspiel (Ishavet 1)

Vi inviterer til vorspiel og debattshow i vår egen festsal. Det blir servert noe å drikke, så møt opp i god tid for å få gode plasser. Vi har også en egen bar i lokalet.

NRK-programleder Morten Kræmer samler noen aktuelle nordnorske navn til en høyst uformell, men interessant samtale.

Steinar Nilsen, fotballtrener og tidligere toppspiller.
Sigbjørn Aanes, Erna Solbergs mektige spindoktor.
Sven-Eirik Utsi, eks-kriminell.
Susanne Hætta, forfatter og journalist.

Programleder: Morten Kræmer, NRK

Steinar Nilsen har levd med media tett på hele yrkeslivet, gjennom oppturer og nedturer. Han har blitt fremstilt som messias og syndebukk. På Svarte Natta forteller tidligere fotballspiller og trener Steinar Nilsen om sitt forhold til media.

Hvordan bygger man en landsmoder? Sigbjørn Aanes er statsministerens høyre hånd og alltid tilstede når pressen intervjuer henne. Aanes kommer til oss for å fortelle lett det er å manipulere norsk media.

Sven-Eirik Utsi er en av Norges mest kjente kriminelle og er dømt for både drap og ran. Han sier også at han har gjort mye han aldri er tatt for. Nå forteller han sin livshistorie i en ny bok. Sist så vi han som NRKs «ekspert» på politibevæpning. Er Utsi nå blitt stueren?

Susanne Hætta sa opp sin faste jobb for å bli frilanser og forfatter. Nå er hun aktuell med historien om Utsi, en mann som vokste opp i Tana og etter hvert ble en beryktet kriminell. Hvilke etiske dilemmaer sto hun overfor i møtet med Utsi? Er det ting hun ikke turte å ta med i boken?

Fra 19:30: Festmiddag med prisutdelinger (Ishavet 1)

Det blir treretters festmeny med drikke.
Toastmaster og tryllekunstner John Inge Johansen drar opp stemningen.

Etter middagen:
Funky Halvor spinner skiver. Vi gir deg groove-garanti!


SØNDAG 15. NOVEMBER

10:00 – 10:45: Hva skjedde med Barents Observer (Ishavet 1)

BarentsObserver-redaktør Thomas Nilsen, som først ble avsatt på dagen – før avskjeden ble trukket tilbake, kommer til Svarte Natta. Han fikk en en sluttpakke og går ikke tilbake i redaktørjobben. I stedet har han tatt med seg alle ansatte fra Barents Observer og startet «The Independent Barents Observer».

Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth (Ap), en av eierne av Barents Observer kommer også. Det samme gjør Thor Woje, mannen som ble hentet inn av styret i Barentssekretariatet for å utrede om Barents Observer burde redigeres under redaktørplakaten. Woies anbefaling var ja til redaktørplakat, men likevel har alle i redaksjonen nå sluttet.

Vi spør: Hvordan kunne det gå så galt med Barents Observer?

 • Thomas Nilsen, tidligere redaktør BarentsObserver
 • Cecilie Myrseth, fylkesrådsleder Troms (Ap)
 • Thor Woje, tidligere redaktør og leder av Skup-juryen

Debattledere: Gyda K. Hesla, NRK Finnmark og Kenneth Strømsvåg, Finnmarken

10:45 – 11:00: Pause

11:00 – 11:30: Slik gjorde jeg/vi det. Prisvinner(ne) av Svarte Natta-priseneforteller om sine bragder. (Ishavet 1)

Fritz Leo Breivik, Universitetet i Nordland, leder seansen.

11:30 – 12.30: Etikksjekk med Reidun Nybø og Vibeke Madsen (Ishavet 1)

Mediekarusellen snurrer stadig fortere, og avgjørelsene på desken må tas raskt. Samtidig skal vi forholde oss til betalt innhold, plussing eller ikke og stadig hardere konkurranse.
Hvordan står det til med den etiske ryggmargrefleksen oppi alt dette?
Vi tester din etiske sans på Svarte Natta, og kikker samtidig redaktørene i iTromsø, Rana Blad og Sameradioen nærmere i kortene. Består de, eller blir det stryk – og er du selv i mindretall eller flertall når redaktørforeningens duo kjører etikksjekken?

 • Mona Solbakk, NRK Sápmi
 • Tore Bratt, Rana Blad
 • Trond Haakensen, iTromsø

13:00: Lunsj og på gjensyn om to år!

 

Sist oppdatert: 12. november 2015. Det kan komme endringer i programmet.